puszka.pl - pysznie!

Całkiem surowe kuleczki miodowo-bakaliowe

Trochę tu już jest kuleczkowych przepisów - dorzucam i swoją wersję, a i pozostałe z chęcią wypróbuję :) Jako wielki słodyczołasuch postanowiłam w końcu wyprodukować coś, czego skład nie będzie mi obcy - oto moje małe "hand made".


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

Trudno mi podać odpowiednie proporcje składników - najlepiej mieszać je "na wyczucie" - tak, by osiągnęły lekko lepką konsystencję - na tyle gęstą, by móc uformować z niej kształtne kulki.

wiórki kokosowe
rodzynki, opcjonalnie - żurawina
słonecznik
orzechy włoskie lub inne, płatki migdałów,sezam - do wyboru
odrobina oliwy lub oleju kokosowego
miód
ewentualnie - odrobina soli

Na polewę kakaową (opcjonalnie):
miód
odrobina wody
kakao

Przygotowanie:

Wszelkie bakalie wrzucić do blendera, dodać oliwę i dokładnie zmielić. Dodać miód i (ewentualnie, jeśli ktoś czuje potrzebę) sól. Zmielić raz jeszcze, by uzyskać możliwie najbardziej jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formować małe kuleczki.

Gdy będą gotowe, można obtoczyć je w wiórkach kokosowych - lub w takiej oto kakaowej polewie (masie?): kakao rozpuścić w odrobinie wody, dodać miód. Składniki dokładnie wymieszać. Polewa musi być lekko gęsta, by nie spływała z kulek.

I tu kończy się rola kucharza i jego wprawnych rączek - oto kulki wkraczają do lodówki by tam, co najmniej przez kilka godzin, utrwalać się, tężeć i... czekać, aż ktoś je dopadnie i zje z apetytem ;) Smacznego!
Nadesłał(a) zaczar_walizka, dnia: 2012-01-19 05:00:54.66
Źródło/autor przepisu: zaczarowanawalizka.blogspot.com

Twoje zapiski: