puszka.pl - pysznie!

I zasmażka!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

1/2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) lub kalafiora lub brokułów lub szparagów - można poeksperymentować również z innymi warzywami
kilka łyżek bułki tartej
masło lub margaryna lub olej
sól

Przygotowanie:

Odkroić z fasolki końcówki i umyć ją. Jeśli używamy kalafiora lub brokułów umyć je i podzielić na różyczki. Z nóżek brokułów zedrzeć skórkę, bo jest łykowata.

Gotować - najlepiej na parze - prawie do miękkości (fasolkę pół godziny).

Solimy i gotujemy jeszcze jakiś czas, odcedzamy. Masło (lub margarynę) roztapiamy na patelni, dodajemy bułkę tartą aż do uzyskania pożądanej gęstości, mieszając rumienimy.

Wilgotną i rumianą bułką posypujemy fasolkę/brokuły/kalafiora.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: każdy zna ten przepis :-)

Twoje zapiski: