puszka.pl - pysznie!

Marchwiak Agnieszki

Ciasto można delikatnie posypać cukrem pudrem, ale i to jest zbędne. Poza tym duży plus, bo jest to ciasto wilgotne i długo pozostaje "świeże":)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: zależy na jakie kawałki będzie krojone

- proporcję na blachę "sernikową" czyli prostokątną:

1 kg marchewki (ja dałam trochę więcej - 1,3 kg)
2 szklanki oleju
2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Z białek ubić pianę
Żółtka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej, włożyć marchew, cynamon, sodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec dodać ubitą pianą i orzechy. Piec ok. 1 h w temp. 200-220 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Ważne, aby NIE zetrzeć marchewki na drobniutkiej tarce, bo puści za dużo soku i będzie zakalec gwarantowany.

Wskazane nawet przetrzymanie ciasta dłużej w piekarniku i co ciekawe - i tak się nie przypali, nie wyschnie, niestety może wyjść mały zakalec, ale i tak jest smaczny :)
Nadesłał(a) aga_cz, dnia: 2012-01-22 10:35:43.907
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: