na ciasto na pizzę: 250 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630
1/2 łyżeczki soli
5 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy lub oleju z rzepaku
na nadzienie: 300 g kapusty kiszonej
250 g ziemniaków
40 g suszonych pomidorów
100 g śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
na sos: 250 ml gęstego naturalnego jogurtu
pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu. Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry, obgotowujemy we wrzątku około 10 minut,
odcedzamy. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z kapustą.
Przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy z dwoma blachami w środku do 250 st. C.
Ciasto rozwałkowujemy na dwa owalne płaty o wymiarach około 35 na 25 cm. Przekładamy je na dwa arkusze papieru do pieczenia. Smarujemy je sosem (zostawiamy 2-3 łyżki), wykładamy kapustę z pomidorami, na wierzchu układamy plasterki ziemniaków - każdy smarujemy lekko wierzchem łyżki zamoczonym w reszcie śmietanowego sosu.
Pizzę pieczemy ok. 7-8 minut aż brzegi będą rumiane.
Szczypiorek siekamy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pizze podajemy natychmiast z sosem jogurtowym. Polecam! :)
Wskazówki i uwagi:
Z tych proporcji wyjdą dwie owalne pizze o wymiarach ok. 35x25cm.