150 g ziaren orkiszu
500 g szpinaku
200 g pieczarek
śmietana
2 cebule
kilka orzechów laskowych
wywar warzywny
olej/oliwa do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
inne przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu namaczamy na noc. Rano płuczemy kilkakrotnie i rozkładamy na ręczniku, aby podeschły. Gdy są w miarę suche, prażymy w garnku. Gdy będą uprażone zalewamy kubkiem (około 300 ml) wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości (u mnie 30 minut). Po ugotowaniu orkisz solimy i zostawiamy, aby sobie przeszło (10 minut i więcej).
W międzyczasie myjemy szpinak i gotujemy w niewielkiej ilości wywaru (szklanka) przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy i szatkujemy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulkę oraz pieczarki. Gdy są miękkie, dodajemy szpinak, orkisz i tyle wywaru, aby było trochę wodniste, ale nie było zupą. Do gotującego się dania wlewamy od 0,5 do 1 szklanki dobrej śmietany i przyprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy poszatkowane lub starte orzechy laskowe.
Wskazówki i uwagi:
Ziaren orkiszu nie trzeba prażyć. Prażenie wg kuchni 5 przemian ma działanie rozgrzewające więc jest dobrym pomysłem na zimę. Jeśli jednak nie chce nam się suszyć ziaren można ten krok pominąć.
Nadesłał(a) Vanja86,
dnia: 2012-01-25 17:38:44.864
Źródło/autor przepisu: "DINKIEL” in der Vollwertkuche Gerhard Schnabel / Siegfried Ruols