Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Przygotowujemy formę/foremki na muffinki.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek, sodę, sól, cynamon. Dodajemy posiekane owoce i dobrze mieszamy - suche składniki dobrze je oblepią i dzięki temu nie opadną na dno muffinek podczas pieczenia.
W drugiej misce łączymy mokre składniki - lekko ubijamy jajka, dodajemy sok pomarańczowy, olej i melasę, energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia składników, dorzucamy skórkę cytrynową i ponownie mieszamy.
Dodajemy mokre składniki do suchych, wszystko szybko mieszamy tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Nakładamy ciasto do foremek, na górze każdej muffinki pieczołowicie usadzamy połówkę orzecha ;-)
Pieczemy ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Polecam na śniadanie albo do kawy :)