1 łyżka kaszy jaglanej
200-250 ml mleka sojowego (najlepiej waniliowego)
Przygotowanie:
Kaszę powolutku prażymy w rondelku tak, by zaczęła ładnie pachnieć (ale by się nie zarumieniła) i ogrzała.
Przesypujemy ją od razu do blendera i zalewamy niewielką ilością mleka (ok. 50 ml). Miksujemy przez około minutę (kasza zmieli się, a mleko sojowe ogrzeje pod jej wpływem i dzięki temu zacznie się ubijać). Dodajemy resztę mleka i ponownie miksujemy aż masa będzie puszysta i pojawi się piana. Mieszaninę przelewamy od razu do rondelka i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Robiłam ten mus już chyba 10 razy i za każdym razem wychodzi taki puszysty (nawet, gdy stygnie to w miarę zachowuje konsystencję) i za każdym razem mnie to zdumiewa, jak to się dzieje :)
Używałam zawsze mleka kupnego.
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-01-27 17:42:02.167
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.