Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 kg jabłek (lepsze kwaskowe)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
1 szklanka poppingu lub ziaren amarantusa
cynamon
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lub masła
bułka tarta do posypania tortownicy
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona amarantusa), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
Do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone jabłka. Przykryć resztą mieszaniny.
Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło).
Piec 1 godz. i 15 min.
Twoje zapiski: