puszka.pl - pysznie!

Ciasto amarantusowe z jabłkami (sypane)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg jabłek (lepsze kwaskowe)

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
1 szklanka poppingu lub ziaren amarantusa
cynamon
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka margaryny lub masła
bułka tarta do posypania tortownicy

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona amarantusa), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.

Do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone jabłka. Przykryć resztą mieszaniny.
Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło).
Piec 1 godz. i 15 min.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-09-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka z Festiwalu Nauki 2000 z wykładu "amarantus na polskim stole"

Twoje zapiski: