puszka.pl - pysznie!

Amarsotto z pieczarkami i mieszanką chińską


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

150 g ugotowanego amarantusa (czyli 65 g = mniej niż 1/2 szkl. suchego)
1/2 niedużej cebuli (50 g)
30 g masła lub oleju/oliwy do smażenia
3 średnie świeże pieczarki (100 g)
100 g mieszanki chińskiej (mrożonej)
1/2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
papryka w proszku
1 szklanka jarzynowego wywaru

Przygotowanie:

Amarantus ugotować: zalać 3-krotną ilością wody, dodać szczyptę soli, zagotować i trzymać jeszcze 15 min. na małym ogniu.

Posiekać cebule w drobną kostkę. Następnie umyć pieczarki i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i pieczarki poddusić przez chwilę na roztopionym maśle lub oleju. Następnie dodać do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę dusić wszystko razem.

Dodać szklankę jarzynowego wywaru i przyprawy do smaku. Na końcu dopiero dodać do potrawy ugotowane uprzednio ziarna amarantusa. Warzywa dusić do momentu całkowitego odparowania wywaru jarzynowego.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-09-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka z festiwalu nauki 2000 z wykładu "amarantus na polskim stole"

Twoje zapiski: