puszka.pl - pysznie!

Oponki wegańskie z lukrem

Każdą potrawę da się zweganizować! Okazało się że wegańska wersja oponek smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna. Z góry koniecznie lukier z aromatem rumowym. I wcale nie są skomplikowane (pracochłonne niestety tak)
Mmmmmmiam :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: duuużo

ciasto
1 1/2 szkl mleka sojowego
1/3 szkl planty (lub innego stałego tłuszczu)
1/4 szkl cukru (może ciut więcej do 1/2)
2 paczki suszonych drożdży
1/3 szkl ciepłej wody
4 łyżeczki zmielonego siemię lnianego
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
6 szklanek mąki
olej do smażenia

lukier:
2 szkl cukru pudru
1/4 szkl śmietanki sojowej
1 łyżeczka aromatu rumowego

Przygotowanie:

Ciasto: mleko w garnku rozgrzać na tyle, aby rozpuściła się planta. W innym naczyniu połączyć ciepłą wodę i drożdże i odstawić na 5 minut. Po tym czasie połączyć mieszankę mleczną i drożdżową - wymieszać. Dodać siemię, sól, gałkę muszkatołową, cukier i połowę mąki (3 szklanki), dobrze wymieszać. Potem dodać resztę mąki i przez parę minut wyrabiać. Jest to ciasto drożdżowe, więc lubi ugniatanie :). Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h (ciasto powinno minimum 2 razy urosnąć).

Po tym czasie wyjmujemy je i na stolnicy znów ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość min. 1 cm. Wykrajamy krążki (nie większe niż od szklanki), i w środku robimy mniejszą dziurę. Gotowe odstawimy w ciepłe miejsce na 30 min.

Potem - jak to oponki, smażymy na rozgrzanym oleju, około 1 minuty z każdej strony na kolor brązowy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do ostygnięcia.

Lukier: na małym ogniu rozgrzać śmietankę wraz z aromatem. Jak będzie mocno ciepła dajemy cukier puder i mieszamy. W międzyczasie zdejmujemy garnek z ognia.

Pączki maczamy w lukrze i odkładamy.

Wskazówki i uwagi:

Lukier można zrobić ze zwykłego mleka sojowego.

Ok, przepis jest pracochłonny, ale w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-02-12 16:50:04.604
Źródło/autor przepisu: vegweb.com plus modyfikacje tradycyjnych przepisów

Twoje zapiski: