Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło puree z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam! :)
4 duże upieczone buraki
1/4 szklanki pęczaku ugotowana do miękkości
kawałek upieczonej dyni lub puree z dyni
1/2 łyżeczki sambar masali lub innej ulubionej przyprawy
sól
pieprz
sos: jogurt
pietruszka
czosnek
Przygotowanie:
Przygotowujemy nadzienie: pęczak miksujemy razem z dynią na gładką pastę w blenderze. Przyprawiamy do smaku - bardzo dobrze komponują się indyjskie, pikantne przyprawy.
Pietruszkę siekamy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem.
Buraki kroimy w cieniutkie plasterki, wycinamy serduszka. Na każde kładziemy odrobinę nadzienia, przykrywamy drugim serduszkiem, delikatnie dociskamy. Podajemy z sosem. Polecam! :)