4 kotlety sojowe (tekturki do namaczania)
2 ogórki konserwowe (najlepiej czosnkowe lub chilli)
1 jasna część pora
przecier lub bardzo gęsty sok pomidorowy (passata)
sos sojowy/ sól i pieprz
2 liście laurowe
olej
Przygotowanie:
Kotlety zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękły (można do wody dodać troszkę soli lub sosu sojowego). Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany w talarki por, dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki i w kostkę rozdrobnione kotlety. Chwilkę smażymy (1 minutę), zalewamy przecierem pomidorowym (ilość według własnych upodobań), dodajemy trochę wody (ok. pół szklanki) i przyprawy.
Gotujemy do uzyskania preferowanej przez nas gęstości sosu (woda odparuje).
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą jaglaną lub tłuczonymi ziemniakami oraz surówką.
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-02-16 06:10:00.204
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.