na ciasto: ugotowane ziemniaki - wzięłam 5 niezbyt dużych
otręby pszenne
mąka orkiszowa
pół paczuszki drożdży, czyli ok. 50 g
mleko sojowe (350-400 ml)
1-2 łyżki oleju
szczypta cukru
gomasio (można dać zwykłą sól)
Objętość masy mącznej z otrębami do objętości masy ziemniaków powinna być wyrażona w proporcji ok. 3:1.
na farsz: 2 średniej wielkości cebule
8 pieczarek
1/3 główki kapusty
garstka ziaren słonecznika
1/4 szklanki mleka sojowego
kminek
lubczyk
suszone liście kolendry
olej
posypka: mak
sezam
Przygotowanie:
1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Do miski nasypać mąkę orkiszową i zblenderowane na proszek otręby.
3. W połowie przygotowanej porcji mleka sojowego (ciepłego) rozrabiamy skruszone drożdże i odrobinkę cukru. Wlewamy to do miski.
4. Następnie dodajemy resztę mleka, ziemniaki i olej.
5. Wyrabiamy ciasto. Możliwe, że trzeba będzie dodać mąki, albo mleczka, wszystko zależy od wilgotności masy jaką uzyskamy. Odpowiednio wyrobiona powinna być nieco puszysta i nie kleić się zbytnia do rąk.
6. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Na ok 1 h.
Przez ten czas przygotowujemy farsz:
1. Obieramy i podsmażamy pieczarki z cebulą.
2. W sporym garnku podsmażamy poszatkowaną osoloną kapustkę.
3. Po upływie 10-20 min dodajemy mleko sojowe i dusimy tak długo, aż mleko sojowe zniknie nam z garnka :)
4. Dodajemy do kapusty pieczarki i cebulkę.
5. Doprawiamy do smaku.
Ciasto odrywamy z masy i formujemy kulkę. Możliwe, że trzeba będzie podsypywać sobie mąkę, żeby kulka na pewno się nie kleiła do rąk. Rozpłaszczamy kulkę na blacie i pakujemy do niej farsz.
Składamy placka na pół, a miejsce styku złożonego ciastowego kółka nacieramy zmoczonymi wodą paluszkami. Dzięki temu ciasto nam się ładnie sklei i nic nie wyleci ze środka.
Pierożka układamy na blaszce. Mokrymi palcami pocieramy grzbiet langosza, a następnie posypujemy go makiem i sezamem.
Smacznego!
Piec w temperaturze 180 st C. Do suchego patyczka.