seler korzeniowy
bulion warzywny w proszku, ew. wegeta (bez inozynianu sodu)
sól
pieprz
przyprawa do grilla
panierka: mąka pszenna
woda (lub jajko)
sezam, bułka tarta lub płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Selera pokroić w plastry grubości ok. 7 mm. Posypać dość obficie przyprawami i odłożyć na kilka minut. W międzyczasie przygotować lekkie ciasto z mąki i wody oraz panierkę (np. sezam albo bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane).
Przyprawione sznycelki zamoczyć w cieście, następnie w panierce i smażyć na niedużym ogniu po kilka minut z obu stron.
Podawać z ryżem, ziemniaczkami z dodatkiem sałatek wszelkiego rodzaju.
Zamiast ciasta z wody i mąki można naturalnie użyć jajka.
Wskazówki i uwagi:
Można przygotować wersję dla "zabieganych" podsmażając sznycelki bez panierki, zamrozić lub przechować w lodówce (choć stracą wiele wartości odżywczych, nie tracąc smaku). Potem tylko panierka i patelnia. Dobry sposób na imprezkę, bo smażą się sporo krócej.