puszka.pl - pysznie!

Puddingowsianka

Puddingowsianka, czyli pudding w wersji wegańskiej (bez mleka) z płatkami. Idealnie nadaje się też dla osób na diecie, ze względu na bardzo małą liczbę kalorii. Dobry pomysł na śniadanie, a sam pudding jako przekąska w kryzysowym momencie potrzeby czegoś słodkiego :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

pudding firmy Belbake (można go kupić w Lidlu)
słodzik/cukier
woda (500 ml - bardzo gęsty i zbity, 750 ml - prawie budyń)
dodatki wg uznania, np: otręby wszelkiego rodzaju, płatki owsiane, wiórki kokosowe itp.

Przygotowanie:

Do 1/3 przygotowanej ilości wody (w zależności od konsystencji, którą chcemy uzyskać) wsypujemy pudding i cukier lub rozkruszony słodzik (ja daję 10-15 tabletek). Resztę wody zagotowujemy, dodajemy wymieszany dokładnie proszek. Gotujemy pudding jeszcze chwilę, aż trochę zgęstnieje, a na dnie garnka zacznie się robić lekki osad.

Przelewamy do misek, dodajemy płatki owsiane i wybrane dodatki, np otręby czy bakalie.

Odstawiamy pudding, żeby lekko ostygł, zgęstniał, a płatki napęczniały.

Wskazówki i uwagi:

W przygotowaniu puddingu wszystko tak jak w instrukcji na opakowaniu, z tym, że mleko zastępujemy wodą.

Pudding po przygotowaniu z wodą sam w sobie ma bardzo mało kalorii, ok. 55.
Nadesłał(a) miyek, dnia: 2012-02-19 08:17:07.805
Źródło/autor przepisu: www.escape-to-korea.blogspot.com / tam znalazłam przepis na pudding z wodą, pomysł na puddingowsiankę mojego autorstwa.

Twoje zapiski: