Surówka z pekinki z papryką (doskonała na przedwiośnie)
Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 średnia czerwona papryka
kilka rzodkiewek (jeśli już są)
zielona cebulka
zielona pietruszka
koperek
sos: 2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
świeża papryczka chilli (ilość według własnych preferencji)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki drobno startego czosnku lub tyle samo czosnku granulowanego
sos sojowy jasny
kilka łyżek wody przegotowanej
ewentualnie sól/cukier
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w cienkie paseczki, podobnie paprykę. Z rzodkiewek robimy cienkie talarki. Szatkujemy cebulkę, troszkę drobniej pietruszkę i koperek. Wszystkie warzywa razem mieszamy i przygotowujemy sos.
Musztardę mieszamy z octem i przyprawami oraz drobno pokrojoną papryczką. Dodajemy sos sojowy, następnie oliwę. Mieszamy i wlewamy trochę wody, żeby konsystencja była "luźniejsza". Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego, soli lub cukru. Jednak sos powinien mieć przed wymieszaniem intensywniejszy i bardziej słony smak. Gdy uznamy, że jest w porządku, łączymy sos z warzywami. Voila!
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2012-02-19 17:49:04.656
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.