puszka.pl - pysznie!

Biszkopt wegański

Istnieją już dwa podobne przepisy na puszce: biszkopt wegański - bez jajek i wegański tort czekoladowy z wiśniami. Upiekłam obydwie wersje i zostaję jednak przy tej, którą znałam wcześniej, z trochę innymi proporcjami składników. Oto przepis:


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

(Podaję ilości z oryginalnego przepisu, a w nawiasie 1,5 porcji, którą ja zawsze piekę)
2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
1 filiżanka cukru (240 g)
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
10 łyżek oleju (190 ml)
1 filiżanka wody (może być gazowana)
1/2 filiżanki mleka roślinnego (ja dodaję całość 1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego)
ew. 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać olej i mleko/wodę, dobrze zmiksować. Jeśli chcecie upiec tort czekoladowy można dodać 2-3 łyżki kakao.

Piec w tortownicy, w temp. 180 st. C około 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Biszkopt można przełożyć czym tylko chcecie! Oto kilka propozycji:
- dowolnym dżemem (pyszności! i zróbcie to najlepiej na dzień przed jedzeniem, wtedy ciasto i dżem dobrze się "przegryzą");
- kremem na bazie budyniu;
- świeżymi bananami (pokrojone w plasterki, skropione cytryną i wymieszane do pierwszej "lepkości");
- innymi owocami surowymi lub z kompotu;
- masłem orzechowym;
- kremem czekoladowym a la nutella.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-02-24 06:20:54.494
Źródło/autor przepisu: http://tierrechtskochbuch.de/

Twoje zapiski: