(Podaję ilości z oryginalnego przepisu, a w nawiasie 1,5 porcji, którą ja zawsze piekę)
2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
1 filiżanka cukru (240 g)
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
10 łyżek oleju (190 ml)
1 filiżanka wody (może być gazowana)
1/2 filiżanki mleka roślinnego (ja dodaję całość 1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego)
ew. 2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać, dodać olej i mleko/wodę, dobrze zmiksować. Jeśli chcecie upiec tort czekoladowy można dodać 2-3 łyżki kakao.
Piec w tortownicy, w temp. 180 st. C około 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
Biszkopt można przełożyć czym tylko chcecie! Oto kilka propozycji:
- dowolnym dżemem (pyszności! i zróbcie to najlepiej na dzień przed jedzeniem, wtedy ciasto i dżem dobrze się "przegryzą");
- kremem na bazie budyniu;
- świeżymi bananami (pokrojone w plasterki, skropione cytryną i wymieszane do pierwszej "lepkości");
- innymi owocami surowymi lub z kompotu;
- masłem orzechowym;
- kremem czekoladowym a la nutella.