puszka.pl - pysznie!

Tarta / Ciasto z kremem kokosowym

Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1/2 szklanki oleju
5 łyżek syropu z brzoskwiń/ananasa w puszce

krem:
1 szklanka wiórków kokosowych
3 szklanki mleka kokosowego (lub 2 szklanki kokosowego i 1 szklanka sojowego)
1/2 szklanki zmiksowanego tofu naturalnego (ok. 180 g)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Ciasto: składniki połączyć ze sobą. Foremkę lekko natłuścić olejem. Wyłożyć foremkę ciastem, jeżeli robimy w takiej typowo do ciast to boki również wyklejamy (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy w 180 st. C aż ciasto będzie zarumienione. Potem należy ciasto wyjąć i ostudzić.

Krem: wiórki kokosowe lekko przesmażyć na patelni (bez oleju, na suchej). Szybko się rumienią, więc trzeba mieszać. Przesmażyć na tyle, żeby uzyskały lekko złoty kolor.

W garnku zmieszać mleko, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Doprowadzić do wrzenia. Podgotować parę minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia. Dodać aromat i wiórki kokosowe -> wymieszać. Krem gęstnieje z czasem, więc jeżeli po zdjęciu z ognia jest nadal rzadki to wiedz, że wszystko jest w porządku :)

Krem wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Można udekorować je startą na wiórki gorzką czekoladą bądź wiórkami kokosowymi (nie przesmażonymi, zwykłymi).

Wskazówki i uwagi:

* Ciasto w założeniu to tarta, ale spokojnie można zrobić w zwykłej foremce do ciast.
* Z góry - dla podkreślenia kokosowego smaku - można dać bitą śmietanę z mleka kokosowego
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-02-25 15:41:20.421
Źródło/autor przepisu: mieszanka różnych przepisów

Twoje zapiski: