puszka.pl - pysznie!

Chleb zapiekany z pieczarkami i serem

Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach :) A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję ;-) A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

bochenek chleba
350 g pieczarek
2 ząbki czosnku
olej
dwie kule mozarelli po 125 g każda (bez podpuszczki zwierzęcej)
1/3 szklanki stopionego masła
1/2 pęczku szczypiorku
2 łyżki maku

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pieczarki na dość mocnym ogniu, żeby się ładnie zrumieniły i dobrze odparowały. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Bochenek chleba wykładamy na dwa długie pasy folii aluminiowej ułożonej na krzyż (tak, aby owinąć bochenek) - nacinamy najpierw w paski, a potem na krzyż.

Mozarelle kroimy w dość małą kostkę. Roztopione masło mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem i makiem. Pieczarki i ser upychamy w nacięciach, jak najgęściej (ja napchałam praktycznie w każde). Całość polewamy masłem z dodatkami. Owijamy chleb w folię, zapiekamy 15 minut, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się ładnie roztopi. Jemy natychmiast urywając kawałki chleba :) Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-02-29 19:43:14.766
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/02/chleb-zapiekany-z-serem-i-pieczarkami.html

Twoje zapiski: