puszka.pl - pysznie!

Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake)

Brytyjski przepis na pyszny cytrynowy sernik na zimno. Dostałam go od dziewczyny mojego brata, Szkotki. Najfajniejsze jest w nim to, że można go modyfikować na wiele sposobów, bawiąc się smakiem.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

300 g herbatników Digestive (pełnoziarnistych)
150 g masła
225 g serka Philadelphia
150 ml śmietanki kremówki
50 g (około 7 płaskich łyżek) drobno mielonego cukru, ewentualnie cukru pudru
starta skórka i sok z jednej cytryny
agarowa galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Zrób galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją na bok do ostygnięcia (ale nie do lodówki, nie powinna stężeć zanim ciasto będzie gotowe).

Skrusz ciasteczka. Roztop masło i zmieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Przełóż do okrągłej blachy o średnicy 18 cm, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Ubij śmietanę, następnie zmieszaj ją z serkiem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz z POŁOWĄ chłodnej, ale płynnej galaretki. Mix serowy należy położyć na ciasteczka i także wstawić do lodówki.

Teraz trzeba sprawdzać, kiedy ser stężeje wystarczająco, aby przelać na niego resztę galaretki.

Ciasto najlepsze jest dnia następnego, kiedy stężeje wystarczająco mocno, a herbatniki naciągną wilgocią.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto można dowolnie modyfikować dodając różne smaki galaretki, zamiast cytryny można dodać kawałki owoców, cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia :)
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-02-29 19:40:31.631
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: