Ten piernik robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi trochę inaczej, bo tez za każdym razem zmieniam składniki - jednak zawsze wychodzi przepyszny :)
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki szklanki miodu majówkowego - własnej roboty plus 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego
1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego - można dać waniliowe)
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao
paczka przypraw do piernika
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
jabłko
1/2 szklanki lub więcej orzechów
garść rodzynek, bakalii - jeśli ktoś lubi
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki. W osobnej misce wymieszać mokre. Dodać mokre składniki do suchych, zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i rodzynki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem roślinnym. Jabłko obrać, pokroić i dodać do ciasta podtapiając w surowym cieście.
Piec w 190 st. C ok. 40-45 minut.
Można zrobić polewę z wody, odrobiny oleju, cukru i kakao.
Wskazówki i uwagi:
Do piernika można dodać same orzechy - najlepiej włoskie, bez rodzynek jeśli ktoś nie lubi. Ja raz dodałam też cukinię w kosteczkach na słodko - według przepisu mojej mamy - wyszło pysznie :)
Także można dodać wszystko to na co przyjdzie nam ochota - płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, suszone jabłka - co kto lubi i ma :)