puszka.pl - pysznie!

Piernik z miodem wegańskim

Ten piernik robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi trochę inaczej, bo tez za każdym razem zmieniam składniki - jednak zawsze wychodzi przepyszny :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki szklanki miodu majówkowego - własnej roboty plus 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego
1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego - można dać waniliowe)
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao
paczka przypraw do piernika
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
jabłko
1/2 szklanki lub więcej orzechów
garść rodzynek, bakalii - jeśli ktoś lubi

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki. W osobnej misce wymieszać mokre. Dodać mokre składniki do suchych, zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i rodzynki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem roślinnym. Jabłko obrać, pokroić i dodać do ciasta podtapiając w surowym cieście.
Piec w 190 st. C ok. 40-45 minut.

Można zrobić polewę z wody, odrobiny oleju, cukru i kakao.

Wskazówki i uwagi:

Do piernika można dodać same orzechy - najlepiej włoskie, bez rodzynek jeśli ktoś nie lubi. Ja raz dodałam też cukinię w kosteczkach na słodko - według przepisu mojej mamy - wyszło pysznie :)
Także można dodać wszystko to na co przyjdzie nam ochota - płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, suszone jabłka - co kto lubi i ma :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-11-17 07:53:31.772
Źródło/autor przepisu: http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6827 z moimi modyfikacjami

Twoje zapiski: