4 marchewki
1 pietruszka
0,5 pora
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Daj na patelnię oliwę z oliwek i podgrzej. Nasyp odrobinę soli, pieprzu, dodaj liść laurowy i zetrzyj odrobinę gałki. Nasyp pokrojonego w kostkę pora i podsmaż go lekko.
Do garnka wlej wodę (ok. 750 ml) i zagotuj. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora z patelni. Gotuj aż marchewka i pietruszka będą miękkie.
Weź sitko i przelej przez nie zupę do drugiego garnka. To, co zostanie na sitku zmiksuj z częścią bulionu, który przeleciał przez sitko i połącz z resztą bulionu. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, lekko podgrzej i gotowe :)
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2012-03-10 18:20:09.742
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.