Sos / polewa truskawkowa do deserów
Nie tylko do lodów i innych deserów, na przykład z tapioki, mmm :). Super również do naleśników z owocami lub innym słodkim nadzieniem, placków, klusek (np. rombów z manny), makaronu, a także kaszy manny, jaglanej lub ryżu. No i oczywiście samo, jako deser :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
truskawki (mogą być mrożone, choć wtedy sos nie jest już taki super)
cukier waniliowy lub zwykły
opcjonalnie można dodać jedno z poniższych:
- ekstrakt waniliowy (taki na alkoholu - nie czuć go, bo ekstraktu daje się malutko) - bardzo polecam!
- kawałek banana
- śmietana lub jogurt (naturalny lub owocowy) dla zabielenia (dla wegan wegańskie, choć ja, jeśli już, wolę banana)
- trochę świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Jeśli używamy truskawek mrożonych, otrząsamy je z lodu (woda nam niepotrzebna) i rozmrażamy. Jeśli truskawki są świeże, to myjemy je i usuwamy szypułki (w tej kolejności - inaczej niepotrzebnie nasiąkną wodą).
Wszystkie składniki miksujemy używając zwykłych końcówek do miksera (takich do ciasta) lub ugniatamy widelcem lub ostatecznie traktujemy blenderem (ale na niskich obrotach, bez opcji turbo, żeby nie otrzymać "soku"). Uwaga, żeby się nie pochlapać :) Jeśli robimy polewę do makaronu lub deser, to fajnie jest zostawić niedokładnie zmiksowane kawałki truskawek. W pozostałych przypadkach sos powinien być w miarę gładki. Można też przetrzeć truskawki przez odpowiednio gęste sitko.
Wskazówki i uwagi:
Sok z pomarańczy świetnie komponuje się z truskawkami, choć równocześnie dodatkowo go rozrzedza.
Do truskawek, wg. mnie, najlepiej pasuje wanilia - z wanilią wychodzi obłędnie pyszne :)
Twoje zapiski: