puszka.pl - pysznie!

Lukrowane babeczki z żurawiną

Łatwe i szybkie do zrobienia, pyszne, słodkie i sycące.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 babeczek

1 3/4 szklanki mąki (użyłam białej)
1 dojrzały banan
pół szklanki cukru
1 1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
7 łyżek oleju
kilka kropel aromatu waniliowego
100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy zgniecionego widelcem banana, wlewamy mleko sojowe, olej, aromat waniliowy i ocet, miksujemy na gładką, jednolitą masę. Pod koniec wrzucamy do niej żurawinę i mieszamy łyżką.

Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Dekorujemy lukrem.
Nadesłał(a) Greenswithbeans, dnia: 2012-03-14 19:32:08.487
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: