400 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 200 g lub mniej mleka sojowego/z migdałów ziemnych/innego roślinnego
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Groszek obgotować przez ok. 6-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść lub rozmiksować na puree. Mleko roślinne podgrzać, dodać tyle, aby zbytnio nie rozrzedzić puree. Wmieszać miętę i tłuszcz.
Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, chlebem lub jako osobną potrawę, na ciepło lub zimno.
Jeśli dodamy więcej mleka, łatwo można takie puree przerobić na miętowy chłodnik.
Wskazówki i uwagi:
W przepisie oryginalnym wykorzystuje się mleko krowie, dodatkowo masło (które całkiem usunęłam) oraz podsmażoną na oliwie szalotkę.
Nadesłał(a) sharmelana,
dnia: 2012-03-18 18:48:20.003
Źródło/autor przepisu: "La cucina verde", Bernasconi Carlo (wyd. Jacoby&Stuart, 2010)