puszka.pl - pysznie!

Najprostsze kotlety z tofu i brokułów

Podobne przepisy znajdują się w wielu miejscach sieci, jednak ja postawiłam na prostotę i zrezygnowałam z mocnego przyprawiania na rzecz soli, pieprzu i czosnku. Pewnie już ktoś to wymyślił, ale nie widzę na Puszce, to wrzucam. :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-7 sztuk

150 g tofu naturalnego (pół kostki tofu Solida lub niecała kostka tofu Polsoi)
1/2 główki brokuła
1/2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
ew. 1-2 ząbki czosnku
ew. 1-2 łyżki słonecznika łuskanego
sól
pieprz
+ bułka tarta do panierowania
+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki, odcedzamy, studzimy.

W misce gnieciemy tofu i brokuła widelcem, wsypujemy połowę płatków. Drugą połowę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż spęcznieją. Odcedzamy, również dodajemy do masy, razem ze słonecznikiem i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut (żeby masa się "związała"). Jeśli nadal wydaje nam się mało klejąca (co się nie powinno zdarzyć ;)), dosypujemy suchych płatków do skutku.

Formujemy małe, okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Nadesłał(a) Greenswithbeans, dnia: 2012-03-19 17:38:23.714
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: