puszka.pl - pysznie!

Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym

Domowe batoniki musli są świetną, sycącą, a przede wszystkim super zdrową przekąską. Sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu lub możliwości zjeść gotowanej owsianki/płatków z mlekiem.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 12 batoników

500 ml skondensowanego, niesłodzonego mleka
1-2 łyżek miodu (opcjonalnie – batoniki będą delikatnie słodkie)
2 garści wiórków kokosowych
1 garść pestek słonecznika
1 garść pestek dyni
1 garść orzechów włoskich/laskowych/migdałowych
kilkanaście sztuk suszonej żurawiny
kilka sztuk suszonych śliwek
1 garść płatków takich, jakie lubimy (kukurydziane, jęczmienne itd.)
1 garść otrębów zbożowych
1 spora garść płatków owsianych (korzystałam z płatków błyskawicznych firmy Elovena)

Przygotowanie:

Proporcje odmierzam na moje garści, ale to, co lubimy bardziej/mniej sypiemy więcej/mniej.

I tak: mleko wlewamy do miski, dodajemy wymienione składniki (rozpuściłam miód w mikrofali, żeby nie merdać pół godziny) pamiętając, by na końcu dosypać tyle płatków owsianych, żeby konsystencja "ciasta" nie była ani płynna, ani stała. Czyli nie kapie z ciasta, ale też nie rozsypuje się. Ma wyjść tak, żeby je można było przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie przyklepać (wyrównujemy górki; grubość ciasta – jak batonik).

I już! Następnie wstawiamy do pieca na ok. 1-1,15 h w temp. +/- 150 st. C (trzeba sprawdzić, jak się rumieni, znaczy, że jest ok).

Wyciągamy, studzimy, tniemy na batoniki (prostokąciki, kwadraciki, serduszka, romby, zwierzątka, czy co tam Wam przychodzi do głowy), które zmieszczą się w damskiej torebce ;) i szczęśliwe zabieramy naszą zdrową przekąskę do pracy.

Podane tu składniki, to tylko jedna z opcji. Tak naprawdę do mleka i płatków owsianych możemy dorzucić to, co podpowiada nam wyobraźnia.

Wskazówki i uwagi:

Przygotowanie ok. 5 minut, pieczenie ok. 60-90 min.
Nadesłał(a) kingi, dnia: 2012-03-20 19:04:15.134
Źródło/autor przepisu: podpatrzone w tv - program "Wiem, co jem"

Twoje zapiski: