100 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630
200 g mąki orkiszowej razowej
60 g maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
100 g ksylitolu
100 g brązowego cukru (lub 200 g jeżeli nie macie ksylitolu)
4 jajka z chowu wolnowybiegowego w temperaturze pokojowej
2 cytryny
Przygotowanie:
Formę na babkę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Cytryny szorujemy porządnie i dokładnie parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciskamy z nich sok.
Mąki mieszamy ze sobą, z proszkiem do pieczenia i makiem oraz skórką z cytryn. Miękkie masło ucieramy z cukrem i ksylitolem aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka po jednym, dodając kolejne dopiero, gdy poprzednie jest dobrze połączone z pozostałymi składnikami. Wlewamy sok z cytryny. Następnie stopniowo wsypujemy mieszanką mąk i maku ucierając aż dobrze się
połączą.
Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy ok. 50 minut aż do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Wskazówki i uwagi:
Częściowo słodzona cukrem brzozowym-ksylitolem. Jeżeli go
nie macie, użyjcie tylko brązowego cukru 1:1.