Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.
puszka ciecierzycy (lub około 1,5 szklanki ugotowanej)
2 ogórki kiszone
pęczek koperku
wegański sos czosnkowy (z innego przepisu: http://puszka.pl/przepis/6887-weganski_sos_czosnkowy.html)
szczypta mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ciecierzycę opłukujemy z zalewy i wrzucamy do sporego naczynia. Siekamy koperek, ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy sos czosnkowy, pieprz i znowu dokładnie mieszamy, jednocześnie gniotąc ciecierzycę widelcem (ale nie za bardzo ;)). Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Inspirowane podobnymi przepisami na "mock tuna salad" - np. http://yeahthatveganshit.blogspot.com/2007/08/mock-tuna-salad.html
Nadesłał(a) Greenswithbeans,
dnia: 2012-03-24 19:12:55.533
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.