1 papryka
1 mała cebula
0,5 pomidora
łyżka oliwy
3 garści prażonych pestek ze słonecznika
kilka łyżek wiórków kokosowych
2-3 łyżeczki sosu sojowego - ciemnego
1 łyżeczka octu balsamicznego
przyprawa 5 smaków - do smaku wedle uznania
sos tajski chili-czosnkowy - do smaku
sól - do smaku
opcjonalnie: tofu naturalne
- makaron ryżowy lub ryż
Przygotowanie:
Na patelni lub w woku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierć-talarki i paprykę pokrojoną w paski. Chwilę podsmażać. Dodać sos sojowy i przyprawę pięć smaków. Podsmażyć razem przez kilka minut.
Gdy warzywa lekko puszczą sos, dolać octu balsamicznego, sosu tajskiego i podsypać wiórkami kokosowymi (wiórki zagęszczą potrawę i wzbogacą smak). Wymieszać i podsmażać jeszcze kilka minut.
Na minutę przed zdjęciem z ognia dorzucić pokrojonego w paski pomidora oraz prażonego słonecznika. Dosolić do smaku.
Podawać z makaronem ryżowym (opcja szybsza) lub z ryżem. Opcjonalnie do sosu można dodać obtoczone w mące i podsmażone kostki tofu naturalnego, co jednak wydłuża czas przygotowania potrawy.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Całkowity czas smażenia papryki i cebuli nie powinien przekroczyć 12 minut. Warzywa nie mogą się rozgotować. Powinny być mięsiste i chrupiące. Pomidor powinien być na patelni jedynie ok. minuty, tylko do czasu aż się podgrzeje. Wcześniejsze dodanie pomidora sprawi, że rozpadnie się on podczas gotowania, a potrawa przejdzie jego smakiem.
Nadesłał(a) limesik,
dnia: 2012-03-25 14:42:43.538
Źródło/autor przepisu: przepis własny