puszka.pl - pysznie!

Fasolka po bretońsku (bezglutenowa)

Fasolka po bretońsku według Pięciu Przemian.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

fasola "jaś" (największa) - najlepiej świeży, żeby nie trzeba było moczyć
cebula
koncentrat pomidorowy
mąka gryczana (bezglutenowa jak dla mnie)
tymianek
masala lub inne ostre przyprawy
sól
woda

Przygotowanie:

1. Wlewamy wodę do garnka, zapalamy gaz, czekamy aż dojdzie do wrzenia. (ogień)
2. Dodajemy tymianek. (ogień)
3. Dodajemy groch (to najdłuższa część gotowania bo trzeba poczekać aż groch będzie się dosłownie rozpuszczał - żeby potem było smaczne. (ziemia)
4. Dodajemy ostre przyprawy (masala, papryka, chili, pieprz, co kto lubi no i oczywiście w zależności jak ostre chcemy. (metal)
5. Dodajemy sól. (woda)
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy. (drewno)
7. Następnie do miseczki wsypujemy trochę mąki gryczanej, dolewamy zimnej wody i rozbijamy grudki, następnie wlewamy trochę naszej gotującej się zupki i mieszamy, jak wymieszamy wlewamy całość do garnka ciągle mieszając i zagęszczamy. (ogień)
8. Na patelni podsmażamy cebulkę i jak jest dobrze zeszklona dodajemy do zupy. (ziemia)

Wskazówki i uwagi:

Jak już wspomniałem jest to przepis według dietetyki chińskiej, ważna jest kolejność taka jak podałem, ilości danych składników muszą być intuicyjne, pomiędzy każdym punktem trzeba zrobić min. 5 min przerwy. Należy zwrócić uwagę, żeby groch był miękki - to jest podstawa bo niedogotowany zepsuje nam wszystko. Smacznego ;]
Nadesłał(a) cameeel, dnia: 2012-03-29 07:39:05.938
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: