puszka czerwonej fasoli
cebula średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku
kostka tofu wędzonego (ok. 250 g)
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz świeżo mielony
oregano, czerwona papryka w proszku
Przygotowanie:
Tofu pokroić w zgrabne, niezbyt duże kostki. Podsmażyć na łyżce oliwy, popieprzyć, przesypać do miseczki.
Na (tej samej) patelce zeszklić cebulkę, dolewając nieco oliwy. Dodać całą puszkę fasolki (fasola + sos), wymieszać i zagotować. Posolić, popieprzyć wg uznania, sypnąć odrobiną oregano i szczyptą papryki. Myślę, że z przyprawami można tu poeksperymentować :)
Dodać tofu, wymieszać, wcisnąć ząbek lub dwa czosnku (jeśli ktoś nie przepada - można z niego zrezygnować).
Wskazówki i uwagi:
Podawać np. z makaronem gryczanym (nitki) lub świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.