puszka.pl - pysznie!

Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung

Według autorki książki jest to przepis kuchni indyjskiej.
Rożki (a właściwie po naszemu pierożki) są przepyszne. Smażone są bardzo sycące.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 16 rożków

ciasto:
250 g mąki
4 łyżki oleju
ok. 5 łyżek wody
sól

nadzienie:
250 g ziemniaków
250 g namoczonej przez noc fasolki mung
1 cebula
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta chilli
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia

Przygotowanie:

Z mąki, oleju, wody i soli zagnieść ciasto. Wodę dodawać powoli, po łyżce. W sumie potrzeba ok. 5 łyżek, ale trzeba działać na wyczucie. Ciasto musi być gładkie i dość twarde. Włożyć do folii (szybko wysycha!), odstawić na 30 min.

Fasolkę i ziemniaki ugotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, dodać do fasolki. Drobno posiekaną cebulę, czosnek i przeprawy podsmażyć na oleju. Dodać masę ziemniaczano-fasolową i smażyć 4-5 minut często mieszając, bo lubi się przypalić. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodać sok z cytryny.

Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki placuszek (2 mm), przekroić na pół i te połówki nadziewać farszem. Brzegi ciasta zwilżamy lekko wodą i dokładnie sklejamy.

Gotowe rożki gotujemy ok. 5 minut lub smażymy w rozgrzanym tłuszczu (ok. 5 cm warstwa w garnku).
Nadesłał(a) ~asia, dnia: 2000-10-16 21:46:00.752
Źródło/autor przepisu: Sarah Brown "Kuchnia Wegetariańska"

Twoje zapiski: