Ciekawe połączenie łagodnego i lekko orzechowego w smaku topinamburu z pikantną ciecierzycą z patelni. Taka mieszanka kulturowa - ciecierzyca, która ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej oraz topinambur, który przywędrował do nas z Ameryki.
400 g ciecierzycy (waga po namoczeniu)
500 g topinamburu
cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
sól, chili, zioła prowansalskie, koperek
opcjonalnie kminek
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną ciecierzycę podsmażyć na patelni z ziołami, cebulą, czosnkiem, chili i solą.
Topinambur dokładnie wyszorować i gotować w mundurkach, bez obierania przez ok. 10 minut.
Na talerzach ciecierzycę posypać koperkiem, a topinambur na pęknięciach pokropić oliwą i posolić. Łupin gotowanego topinamburu się nie zjada.
Wskazówki i uwagi:
Topinambur szybko się gotuje, gdy pęknie wzdłuż, to już najwyższa pora go wyciągać. Świetnie smakuje również sam z oliwą i solą lub na surowo jako surówka z jabłkiem i rodzynkami.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-04-01 18:01:32.683
Źródło/autor przepisu: przepis własny