Zagnieść ciasto drożdżowe i zostawić do rośnięcia w ciepłym miejscu [1]. Ciasto powinno być dość gęste, ponieważ później posłuży jako "opakowanie" dla farszu.
Na patelni usmażyć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 x 1 cm albo nawet 0,5 x 0,5 cm, wrzucić na patelnię, dodać chili i posolić. Podsmażyć na dużym ogniu, nie muszą być miękkie, ale dobrze by było, żeby się zrumieniły. Koniecznie ostudzić!
Gdy ciasto urośnie, rozciągnąć je jak na pizzę i na środku wyłożyć ostudzony farsz. Zawinąć i zlepić szczelnie brzegi ciasta, aby nic nie wyleciało. Piec ok. 45-60 min. w 150 st. C.
Wskazówki i uwagi:
[1] Ciasto można "przyspieszyć" przez wstawienie go na jakieś pół godziny do piekarnika na 50 st. C. Drożdże ciepło zabija w 60 stopniach, toteż nic im się nie stanie, a ciasto pięknie wyrośnie.
Do farszu można też dodać marchewkę, paprykę, pieczarki - na to wszystko wpadłam dopiero po zawinięciu farszu w ciasto, toteż już nie mogłam wykonać, ale na pewno będzie smakowało równie pysznie, jak podstawowy przepis, a może i lepiej ;)
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-04-01 18:09:40.817
Źródło/autor przepisu: przepis własny