puszka.pl - pysznie!

Ciasto marchewkowo-daktylowe

Ciasto jest wariacją dość popularnego przepisu na ciasto marchewkowe. Daktyle użyte w przepisie są alternatywą dla cukru. Ciasto jest lekko wilgotne (marchewka puści sok), słodkie i naprawdę pyszne! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blacha 30 x 35 cm

szklanka daktyli
2 szkl. tartej marchwi
2 szkl. mąki
łyżka cynamonu
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
sól
nieco kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, a gdy zmiękną - miksujemy. Marchew trzemy na drobnej tarce, chociaż na grubszych oczkach też może być. Mieszamy z przyprawami, mąką, daktylami. Dodajemy proszku do pieczenia, odrobinę soli, olej.

Masę wykładamy, czy też może wylewamy na blachę, ponieważ marchew puszcza sok i ciasto staje się ciut rzadsze. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Właściwie kakao jest zbędne, ponieważ same zmiksowane daktyle dają ciastu wspaniałą barwę, a dzięki marchewce jest ono dość wilgotne i dodawanie wody jest zbędne.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-01 18:53:26.731
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: