Ciasto jest wariacją dość popularnego przepisu na ciasto marchewkowe. Daktyle użyte w przepisie są alternatywą dla cukru. Ciasto jest lekko wilgotne (marchewka puści sok), słodkie i naprawdę pyszne! :)
Daktyle zalewamy wrzątkiem, a gdy zmiękną - miksujemy. Marchew trzemy na drobnej tarce, chociaż na grubszych oczkach też może być. Mieszamy z przyprawami, mąką, daktylami. Dodajemy proszku do pieczenia, odrobinę soli, olej.
Masę wykładamy, czy też może wylewamy na blachę, ponieważ marchew puszcza sok i ciasto staje się ciut rzadsze. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Właściwie kakao jest zbędne, ponieważ same zmiksowane daktyle dają ciastu wspaniałą barwę, a dzięki marchewce jest ono dość wilgotne i dodawanie wody jest zbędne.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-04-01 18:53:26.731
Źródło/autor przepisu: przepis własny