Nie ma takiej konsystencji czy smaku jak ta kupowana np. na Ukrainie, ale jest równie dobra i wystarczą tylko 4 proste składniki do jej przygotowania :)
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
aromat waniliowy (można też śmietankowy, migdałowy - jak kto lubi)
Przygotowanie:
Podprażyć słonecznik na suchej patelni. Zostawić na chwilę do ostygnięcia. Zmiksować na drobny pył w mikserze.
Wodę i cukier zagotować, dodać troszkę aromatu i nadal gotować na małym ogniu aż "syrop" zgęstnieje. Następnie - nie zdejmując garnka z syropem z ognia - wrzucić do niego zmiksowany słonecznik i mieszać energicznie dodając trochę wody. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu po czym przełożyć masę do jakiegoś talerzyka metalowego czy miski i odstawić do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Mi najlepiej ta "chałwa" smakuje albo jeszcze ciepła albo dopiero po 12 godzinach - wtedy fajnie się kroi i ma lepszy smak :)
Nadesłał(a) OpenWorld,
dnia: 2012-04-02 18:04:22.662
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.