puszka.pl - pysznie!

Bułki orkiszowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
1 łyżka cukru
letnia woda
1 łyżka soli
czarnuszka, sezam, mak do posypania

Przygotowanie:

Mąkę orkiszową i pszenną mieszamy w misce. Dodajemy utarte drożdże z cukrem i tyle letniej wody, by uzyskać miękkie, lepiące się ciasto. Całość przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując mąką. Po około 7 minutach wstawiamy do miski i przykrywamy.

Po około 15 minutach rozciągamy ciasto na prostokąt i posypujemy solą. Składamy tak jak list na trzy części, przekręcamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz tak samo. Odstawiamy przykryte.
Proces powtarzamy co 15 minut około 3 – 4 razy. Zapewni nam to bardzo dobre właściwości ciasta, uaktywnimy gluten, który stanowi szkielet pieczywa i pozwala mu pięknie rosnąć w piecu.

Ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości dużej śliwki. Każdy kawałek formujemy na blacie tworząc okrągłą bułeczkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tuż przed pieczeniem możemy ponacinać bułki żyletką, tak, aby ładniej wyglądały i jeszcze bardziej wyrosły w piecu. Wstawiamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika z pieczeniem od dołu i pieczemy na złocistobrązowy kolor, około 30 minut.
Nadesłał(a) ~MM, dnia: 2012-04-02 18:06:15.675
Źródło/autor przepisu: Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, http://dziendobry.tvn.pl/video/wielkanoc-u-wegetarian,106,newest,40215.html

Twoje zapiski: