1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
600 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
dodatki do ciasta (np. płatki owsiane, słonecznik, papryka w proszku, zioła - polecam tymianek)
dodatki do posypki (np. otręby pszenne, płatki owsiane, słonecznik, mak)
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąkę wymieszać z solą i dodatkami (jeżeli dodamy dużo płatków owsianych, może się okazać, że potrzeba będzie ciut więcej wody), następnie dodać drożdżową mieszankę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Formować bułeczki i pozwolić im wyrosnąć jeszcze jakieś 10-15 min. Gotowe bułeczki posmarować wodą przy użyciu pędzelka. Następnie naciąć je ostrym nożem w kształcie X, dzięki czemu nie będą pękać podczas pieczenia. Posypać wybranymi dodatkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 st. C do zrumienienia, jakieś 20 min.