puszka.pl - pysznie!

Paluszki ziemniaczane (ciasto ziemniaczane podstawowe)

Ciekawa alternatywa dla zwykłych paluszków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków (solimy jak na obiad)
ok. 3 szklanki mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
2 łyżki margaryny (lub oleju)
dodatki: zioła, papryka w proszku, mak lub sezam

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki ugniatamy z margaryną na gładkie puree. Dodajemy mąkę i dodatki. Wyrabiamy. Ciasto powinno być plastyczne i nie kleić się. Formujemy wałeczki i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C przez ok. 15-20 min.

Wskazówki i uwagi:

Gotowe paluszki przed upieczeniem możemy dodatkowo posmarować wodą i obtoczyć np. w soli gruboziarnistej.

Powyższy przepis można wykorzystać także jako ciasto do tart czy pasztetów pieczonych.
Nadesłał(a) gosiat, dnia: 2012-04-06 08:07:29.96
Źródło/autor przepisu: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/10/ziemniaczane-paluszki/

Twoje zapiski: