2 szklanki mocnej herbaty (ja robiłam z 3 torebek czarnej)
2 szklanki posiekanych bakalii (np. mieszanka keksowa, orzechy, suszone morele)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub trochę mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe, można spokojnie pominąć)
odrobina oleju
Przygotowanie:
Bakalie namoczyć przez kilka godzin w mocnej herbacie. Wszystkie składniki poza olejem połączyć w naczyniu i zmiksować. Przelać do formy wysmarowanej olejem i piec przez ok. 50 min w 180 st. C.
Po około 40 minutach sprawdzamy stan ciasta i kontrolujemy co jakiś czas - jest upieczone kiedy do drewnianego patyczka wbijanego w ciasto nic nie przywiera.
Wskazówki i uwagi:
Można polać lukrem cytrynowym, ale nie jest to konieczne.
Czas pieczenia zależy od formy, w jaką przelejemy ciasto - jeśli blacha jest mała i wysoka, ciasto będzie potrzebowało więcej czasu, jeśli duża i płaska, ciasto upiecze się trochę szybciej.
Nadesłał(a) Cottie,
dnia: 2012-04-08 13:39:02.149
Źródło/autor przepisu: Po więcej zapraszam na http://cottien.blogspot.com/