brokuł (zasadniczo jedna gałązka/kiść na dwie porcje)
kminek (dodaję w ziarnach)
oregano
sól ziołowa
świeżo mielony kolorowy pieprz
płatki migdałowe
opcjonalnie: otręby żytnie
Przygotowanie:
Na wstępie zaznaczam, że wszystkie przyprawy i dodatki odmierzam "na oko" :)
Gotujemy brokuł (oczywiście uprzednio umytego, pociętego itd.) w niewielkiej ilości wody z kminkiem (takiej, że ledwo co go zakrywa). Jak jest już miękki bierzemy w łapkę blender i mielimy go na papkę, stawiamy z powrotem na gazie. Dodajemy sól ziołową, oregano i pieprz. Mieszamy.
Czasami, żeby zupa była treściwsza, dosypuję do niej otręby żytnie - nie wpływa to na smak, a sprawia, że jesteśmy syci już po niewielkiej porcji.
Gotową zupę już na talerzu posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi (powiedzmy, że niewielka garść na talerz).
Wskazówki i uwagi:
Zupka najlepsza jest na świeżo, nie polecam więc gotowania na zapas.
Nadesłał(a) kingi,
dnia: 2012-04-10 16:04:59.603
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.