puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowo-paprykowe

Wariacja kotletowa z dużą ilością aromatycznych przypraw :) Prawie tych samych składników użyłam do swojej pasty paprykowej, kotlety wyszły przy okazji :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: wychodzi około 12 średniej wielkości kotletów

1/2 szklanki soi
1/2 świeżej, dużej czerwonej papryki
1/2 średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
olej kokosowy do smażenia, lub co kto lubi :)
2-3 łyżeczki mielonego galangalu (korzeń kształtem podobny do imbiru, posiada bardzo ciekawy i wyrazisty smak :) - można go nabyć w słoiczku w dziale z żywnością azjatycką w marketach, i choć cena trochę odstrasza (ok. 7 zł), to myślę, że warto spróbować jeśli lubi się orientalne smaki :)
około 4-5 garści otrębów owsianych
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta soli
około 3-4 łyżek mąki (na oko:)
posiekana natka pietruszki (garstka ;)

Przygotowanie:

Soję moczyć minimum 12 h. Ja moczyłam około 24 h, później gotowałam 3 h.

Paprykę, cebulę i czosnek drobno pokroić, wymieszać z ugotowaną soją i resztą składników. Blendować do uzyskania w miarę jednolitej masy. Ewentualnie dosypać trochę więcej mąki i otrębów, jeśli masa będzie za rzadka.

Formować kotlety, obtoczyć w mące i smażyć na patelni aż się zarumienią.

Wskazówki i uwagi:

Forma podania według uznania :), smacznego!
Nadesłał(a) pslb, dnia: 2012-04-12 07:46:34.858
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: