kawał dyni, trochę więcej niż ćwierć kilo
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz
garść czarnych oliwek wypestkowanych
pół paczki makaronu spaghetti
garść orzechów nerkowca pokruszonych i podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Dynię pokroić w cienkie paseczki i zapiec w piekarniku (30 min w 200 st. C)
Na patelni poddusić cebulę w 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i rozgnieciony czosnek i dusić, aż dynia zacznie się rozpadać. Posolić, popieprzyć, dodać oliwki pokrojone w plasterki.
Ugotować makaron. Do odcedzonego makaronu wrzucić zawartość patelni i porządnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić oliwą z oliwek i posypać nerkowcami.