5 gniazdek makaronu typu tagliatelle
puszka ciecierzycy konserwowej
niewielki brokuł
1 cukinia
garść świeżego szpinaku
pół pora
sos sojowy
czerwona czubryca
oliwa
składniki na sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka sojowego
3 łyżki mąki
4 łyżki oleju
3 łyżeczki masali
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Podgotować brokuły i makaron.
2. Ciecierzycę z porem podrumienić na patelni, przyprawiając czubrycą i sosem sojowym.
3. Cukinię pokroić w cienkie plastry (skropić cytryną, nie będzie chłonęła tak dużo tłuszczu) i podsmażyć z obu stron na patelni.
4. Na dno wysmarowanej tłuszczem foremki (bądź naczynia żaroodpornego) wyłożyć podrumienioną ciecierzycę z porem.
5. Następnie makaron.
6. Podzielone na różyczki brokuły rozłożyć na makaronie.
7. Całość przykryć "kocykiem" z cukinii i pojedynczymi liśćmi szpinaku.
Sos beszamelowy:
Na małym ogniu rozgrzać olej, dodać mąkę i mieszać. Na chwilę zestawić z ognia żeby przestygło i dolać mleko sojowe, całość ponownie postawić na mały ogień, wymieszać i dodać sól i masalę (bądź gałkę muszkatołową).
Sosem zalewamy zawartość foremki i wstawiamy do rozgrzanego (180-200 st. C) piekarnika na 25 minut.