ciasto: szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli
farsz:
(wedle uznania, ja jak zwykle postawiłam na różnorodność)
1/2 pora
2 łyżki śmietany 12%
mały brokuł
cukinia
6 średnich pieczarek
4 plastry sera
4 ząbki czosnku
czubryca
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie możemy przygotowywać składniki potrzebne do przykrycia tarty.
Pokrojonego w 2 cm plastry pora podgotowujemy w niewielkiej ilości wody, po przestudzeniu dodajemy 2 łyżki śmietany, pieprz i czubrycę. Podsmażamy na oliwie pokrojoną w plastry cukinię*.
Podrumieniamy pieczarki z drobno posiekanym czosnkiem. Dzielimy brokuła na małe cząstki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 15 minut do piekarnika (180 st. C).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy składniki warstwami:
- pora ze śmietaną
- brokuły
- cukinię
- pieczarki z czosnkiem
i wsadzamy do piekarnika na 20 minut (180 st. C, termoobieg).
Po ok. 10-15 minutach całość wykładamy serem (osobiście nie byłam przekonana do tego sera, ale za namową chłopaka ser został dodany, tarta tym sposobem stała się bardziej zapychająca ;-)).
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
* Cukinia skropiona cytryną chłonie mniej tłuszczu.