puszka.pl - pysznie!

Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

Krokieciki, tak je nazywamy. Główny składnik to tofu i kapusta kiszona. Pyszne. Nie pytajcie dlaczego krokiety skoro to z krokietem nie ma nic wspólnego… Zrobiłam je na wzór składu mojego ulubionego produktu z firmy Provita.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kostka tofu (200 g)
1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej
2-3 ziemniaki ugotowane na parze
1 jajko - można pominąć dodając mąki i trochę oleju
cebula podsmażona na oliwie
ząbek czosnku, podsmażony
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
sól, pieprz, ulubione przyprawy
natka pietruszki
1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych (nadają posmak serowy)
1 łyżeczka bulionu lubczykowego (lub innego)

Przygotowanie:

Tofu mielimy blenderem z jajkiem oraz cebulą z czosnkiem na gładką masę. Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, przyprawy i drożdże. Wszystko razem mieszamy, formujemy kotleciki czy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem. Smacznego :)
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-04-18 07:04:27.354
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl

Twoje zapiski: