1 banan (zmiksowany)
1 serek twarogowy 200-250 g
3 suszone morele (pokrojone w kosteczkę bądź też zmiksowane)
3-4 suszone daktyle (pokrojone w kosteczkę)
łyżka masła orzechowego
łyżka miodu (np. gryczany z pasieki jest idealny)
łyżka wiórków kokosowych
łyżka płatków migdałowych
półtorej łyżki sezamu
przyprawy:
lyzeczka garam masala
pol lyzeczki pzyprawy do szarlotki ( czyli mieszanka: cynamon, imbir, cukier, mozna dodac skladniki osobno ale akurat byla pod reka i swietnie pasowalo)
Przygotowanie:
Po zmiksowaniu banana i pokrojeniu suszonych owoców, całość zmieszać dokładnie razem z twarogiem.
Wskazówki i uwagi:
W zależności od tego, co było w domu, robiłem rożne wersje, ta jest najbogatsza, a jednocześnie dodatkowa obecność masła orzechowego sprawiła, że była najlepsza i "grało". Można eksperymentować.
Gdybym miał określić trochę prostszą wersję klasyczną, podstawową, to byłyby to te składniki: banan, ser, morele, daktyle, miód, sezam, garam masala, przyprawa do szarlotki.
Nadesłał(a) Tomasz79,
dnia: 2012-04-18 22:04:28.465
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.