puszka.pl - pysznie!

Kolorowe i sycące spaghetti z paprykami

Pyszne i sycące spaghetti, które uwielbiałam (nie tylko ja) nawet w czasach mięsożernych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 2, ale ja zjadam sama ;)

makaron spaghetti ok. 200 g
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 pomidory
1-2 papryki (najlepiej 2 kolorowe - np. żółta i czerwona lub zielona)
cukier brązowy
oliwa z oliwek lub olej
przyprawy: sól, pieprz, zioła (np. oregano), można też dodać natkę pietruszki

opcja dla laktowege: ser żółty o intensywnym smaku

Przygotowanie:

Step by step, w 10 prostych i maksymalnie ekonomicznych czasowo krokach:

1. Siekamy cebulę i czosnek, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy.
2. W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę.
3. Do cebuli i czosnku dodajemy zioła i koncentrat, wrzucamy pokrojone pomidory, podlewając niewielką ilością wody.
4. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut aż powstanie sos, mieszamy od czasu do czasu.
5. Wstawiamy wodę na makaron.
6. Papryki kroimy w dość grube paski i wrzucamy do sosu. Mieszamy i dodajemy wody, jeśli trzeba, przykrywamy, aby się dusiło znowu ok. 15 minut aż papryka zmięknie.
7. Gotujemy makaron.
8. Pod koniec duszenia sosu dodajemy sól, pieprz, cukier (ok. łyżki), można pietruszkę. Sos jest gotowy.
9. Na talerz kładziemy porcję ugotowanego makaronu, polewamy obficie sosem i ewentualnie dodajemy ser pokrojony w kostkę.
10. Zajadamy się!

Wskazówki i uwagi:

Czasem dodaję też paprykę w proszku - słodką i trochę chili - sprawdza się nawet wtedy, kiedy nie mam pod ręką papryki-warzywa; smak wychodzi podobny, choć wiadomo, że to nie to samo.
Nadesłał(a) sylvia, dnia: 2012-04-20 07:39:04.581
Źródło/autor przepisu: dawno temu umieściłam ten przepis na ugotuj.to, troszkę go zmieniłam teraz

Twoje zapiski: